Siebren dolgelukkig met Jiska, die goed bevriend is met zijn ex

De Telegraaf - 13 februari 2020

In een tijd waarin zekerheden schaarser worden, is er één belangrijke vastigheid: het gezin. Een mini-maatschappij in een woelige wereld. Elke week zetten wij er een in de schijnwerpers. Hoe leven ze, wat zijn hun regels en hebben ze bijzondere gewoonten? Vandaag de creatieve familie Boon uit Duivendrecht.

Het is druk bij de familie Boon thuis. Ex-vrouw Marieke en dochter Saar zijn over de vloer en er wordt volop gekletst op de bank. „Kom, we trekken een wijntje open, is leuk voor de foto”, zegt Marieke lachend. „Het is eigenlijk nog een beetje vroeg voor wijn, maar ach”, zegt Siebren, die met een fles uit de keuken verschijnt.

Dochters Saar en Jet zitten aandachtig te knutselen, terwijl de jongste van het gezin vrolijk rondstapt achter haar loopwagen. Jiska: „Kijk uit, ze gaat al keihard met dat ding.”

„Zo nu moeten we even uitleggen wie wie is”, zegt Siebren lachend, terwijl iedereen aan tafel plaatsneemt. „Dit is mijn ex-vrouw Marieke”, vertelt hij wijzend. „En naast haar zit mijn huidige vrouw Jiska.” Siebren en Marieke leren elkaar een tijd geleden kennen als collega’s. Het klikt geweldig en de liefde wordt bezegeld met de geboorte van dochter Saar. Maar als Saar tweeënhalf is, besluit het stel uit elkaar te gaan.

„We kwamen erachter dat we heel anders naar de toekomst keken”, vertelt Siebren. „Als je geen kind hebt, kun je een beetje freewheelen, maar dat ging nu niet meer. Bovendien hebben we veel meegemaakt in die periode en dan ben je echt op elkaar aangewezen.”

Het stel gaat in relatietherapie, maar dat mag niet meer baten. Siebren: „Het was een gitzwarte periode in mijn leven. Ook al weet je dat de relatie niet meer werkt, uit elkaar gaan als er een jong kind in het spel is, is heel erg lastig.”

„Saar was het allerbelangrijkste”, vertelt Marieke. „We wilden dat zij zo min mogelijk zou lijden onder de scheiding. Daarom hebben we meteen de hulp van een mediator ingeschakeld. Samen hebben we allerlei afspraken op papier gezet, zodat we die fase achter ons konden laten en ons konden richten op het ouder-zijn.”

„Toch heeft Saar het er wel moeilijk mee gehad”, weet Siebren. „Ze huilde veel en trok zich vaak terug in een hoekje op school. Ze vond het moeilijk om te begrijpen waarom we uit elkaar gingen. Ook omdat Marieke en ik nog heel erg konden lachen samen.”

„Dat kunnen we nog steeds”, vult Marieke aan. „We hebben precies dezelfde humor. Het boek met afspraken hebben we er nooit bij hoeven halen trouwens. Dat is wel een goed teken.”

Als iemand weet wat er komt kijken bij een scheiding is Siebren het wel. Niet alleen omdat hij het zelf meemaakte, maar ook omdat hij momenteel werkt als scheidingsbemiddelaar bij Zorgeloosch Scheiden. Siebren: „Zij zetten zich in voor het wel en wee van kinderen van gescheiden ouders. Ze organiseren zelfs een speciale dag voor hen en hebben dit jaar een scheidingskrant gemaakt in samenwerking met een basisschool. Daarin staan allerlei ervaringen van kinderen van gescheiden ouders. Ik had nooit gedacht dat ik dit met mijn leven zou gaan doen, maar na zelf zo goed geholpen te zijn door een mediator kreeg ik er interesse in. Mijn cliënten vinden het fijn dat ik zelf ook een scheiding heb meegemaakt, ik begrijp waar ze doorheen gaan. Ik help om de scheiding zo goed mogelijk af te ronden en probeer eerlijke afspraken op papier te zetten. Het geluk van de kinderen staat daarbij voor mij altijd centraal.”

Jiska is al moeder van twee kinderen, Mels en Jet, als zij Siebren tegenkomt op Tinder. „Ik vond het positief dat hij een vader is. Je begrijpt elkaar toch beter als je allebei al kinderen hebt.” Siebren: „Als je geen kinderen hebt, leer je elkaar rustig kennen. Nu gingen we al vrij snel het lijstje met cruciale dingen af. Als je niet op één lijn zit, ga je immers niet twee gezinnen met elkaar verbinden.”

„Gelukkig zaten we dat wel”, zegt Jiska lachend. Ook Marieke en Jiska kunnen meteen goed met elkaar overweg. „We zijn eerst samen gaan lunchen”, vertelt Marieke. „En dat was eigenlijk gelijk heel erg gezellig. Jiska is ook gewoon een makkelijk mens. Als Saar bij haar is, weet ik dat ik me geen zorgen hoef te maken. We vertrouwen elkaar volledig met de zorg van onze kinderen.” Siebren: „Dat vertrouwen is heel belangrijk bij een samengesteld gezin.”

Een jaar geleden wordt het gezin nog uitgebreid met de geboorte van dochter Veder. „Siebren wilde heel graag samen een kindje”, vertelt Jiska. „Ik moest er wel even over nadenken. Ik had al twee kinderen en was nu toch wat ouder. Maar uiteindelijk zei mijn gevoel toch ja.”

„De andere kinderen moesten ook even aan het idee wennen”, vertelt Marieke. „Maar nu is Veder iedereens grote vriendin.”

„Qua tijdverdeling, hebben we de week eerlijk in tweeën gehakt”, zegt Jiska. „Maandag en dinsdag zijn de kinderen bij ons. Op woensdag en donderdag zijn ze bij Marieke. Op Veder na dan, want die blijft hier. En de weekeinden wisselen we af.”

„De kinderen zijn het liefste samen. Als het aan hen lag, gingen we in huizen naast elkaar wonen. Vandaar dat we niet te lang apart op vakantie gaan. En verjaardagen worden natuurlijk altijd samen gevierd. Dat alle kinderen het zo goed met elkaar kunnen vinden, is echt geluk. Als dat niet zo was, had dit nooit gewerkt.”

 

Het gezin

Siebren Boon (43): Scheidingsbemiddelaar bij Zorgeloosch

Jiska Kniep (39): Leraar Nederlands docentopleiding

Marieke van Arkel (42): Quality manager De Nederlandsche Bank

Mels van der Velde (11): groep 8

Saar Boon (8): groep 5

Jet van der Velde (7): groep 4

Veder Boon (1)

 

Rolverdeling

Wie is de baas van de afstandsbediening?

Mels: „Ik denk Siebren. Ik zet ook wel dingen op soms. Maar ik kijk liever naar YouTube. Ik kijk naar Fortnite-filmpjes.
Saar: „Ja, ik kijk ook liever naar YouTube.”
Jiska: „Samen kijken we wel naar The Voice... en De wereld draait door.”

Wie maakt de meeste rommel?

Mels: „Saar en Jet”
Marieke: „Ja, ik denk ook de meiden. Die laten hun knutselwerken altijd overal liggen.”
Jiska: „Toch kan Jet ook heel opgeruimd zijn. Haar kamer is heel netjes. En jij bent ook echt een ransbakje, Mels. Jouw onderbroeken zwerven door de hele kamer.”
Jet: „Ja, ik ben het meest nestjes van de kinderen hoor.”

Op wie moet er altijd gewacht worden?

Mels: „Op Jet!”
Jiska: „Ja en op mij denk ik. Ik op het laatste moment nog wat doen of pakken.”
Marieke: „Op Mels in elk geval niet. Die is altijd als eerste klaar.”